Selecteer een pagina
[ditty_news_ticker id="807"]

400 jaar oud, koninklijke boom verpot in de Hortus

Klik hier om het artikel uit De Hortus te lezen.

Op 24 oktober jl. is in de Hortus Amsterdam de 400 jaar oude Oostkaapse broodboom overgezet in een nieuwe kuip. Behalve dat deze oeroude cycadee ooit nog in collectie van Koning Willem II is geweest, is dit moment ook bijzonder als startpunt van een nieuwe project. Met deze eerste kuip begint de Hortus aan de vervanging van de beroemde teakhouten kuipen naar duurzaam Accoya® hout.

De Hortuscollectie bevat een groot aantal (sub)tropische kuipplanten, van oeroude cycadeeën tot tropische palmen en traditionele citrus boompjes. Deze bomen en struiken vragen om stevige kuipen. Al jarenlang worden de typische Hortuskuipen verzorgd door het bedrijf Jac Blom BV uit Alphen aan den Rijn.

Voorheen werden de kuipen vervaardigd van teakhout. Omdat ondanks zorgvuldige inkoop het gebruik van teakhout een grote belasting is voor het milieu is JacBlom BV op zoek gegaan naar een goed alternatief voor het gebruik van teakhout. Dit is gevonden in Accoya® hout. Accoya® (Cradle to Cradle Gold gecertificeerd) wordt gemaakt van hout uit FSC gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen. Accoya verwijst naar een houtbewerking met acetylatietechnologie. De planken worden, eenvoudig gezegd, in een azijnbad gelegd. Deze milieuvriendelijke technologie zorgt ervoor dat zachter hout de eigenschappen krijgt van het allerbeste tropische hardhout. Het proces van hout naar Accoya hout vindt plaats in slechts 1 fabriek en deze ligt in Arnhem. Het bedrijf Accsys Technologies levert vanaf hier al over de hele wereld.

Het was nogal een klus om de kwetsbare cycadee over te zetten in de kuip. Bijna het voltallige tuinteam deelde mee in het zorgvuldig verloop van het proces. “Zo’n oeroude boom is onvervangbaar,” aldus Tom Buys, teamleider van het tuinteam, “en hoewel hij al veel heeft meegemaakt zijn, zoals bij de meeste planten , de wortels het meest kwetsbaar. Bij verpotten vangen ze de grootste klap op.” Buys heeft ook een iets grotere JacBlom® kuip besteld. “Zodat de wortels weer rustig kunnen uitstrekken.”

De Hortus heeft zich tot doel gesteld om al haar kuipen in de loop van de tijd te vervangen door deze Accoya® versies. “Een niet meer dan logische keus door de Hortus.” zegt Barbara van Amelsfort, hoofd marketing, “Daarmee neemt de Hortus een volgende stap in de duurzame bedrijfsvoering die zij voor ogen heeft.” Van Amelsfort doelt hiermee op eerdere veranderingen in de bedrijfsvoering van de hortus, zoals o.a. de duurzame energieuitwisseling met de Hermitage Amsterdam en het Zerowaste project over de gezamenlijk afvalverwerking met de andere Plantage instellingen.